Next generation in cycling
NL
NL

Kies jouw taal

AG Insurance-NXTG treedt dit jaar voor het eerst aan in de Ronde van Vlaanderen. De ploeg werd pas opgericht in 2019. Julia Borgström, Mylène de Zoete, Ilse Pluimers, Maud Rijnbeek en Gaia Masetti maken hiermee hun debuut in de meest legendarische koers van Vlaanderen. Lone Meertens nam in 2021 al deel aan de Ronde. 

Ploegleider Christian Kos kijkt ernaar uit. 

“De Ronde is iets heel speciaals, de sfeer is ongelooflijk. Gelukkig wordt het na twee jaar weer een editie mét publiek. Het zal voor onze jonge rensters een geweldige ervaring zijn om hier deel van uit te maken. We hebben dit voorjaar al meerdere keren laten zien dat we goed bezig zijn. Ik ga ervan uit dat Julia weer in de eerste groep moet kunnen zitten en hopelijk met de besten mee zal zijn over de Paterberg. En ik verwacht dat ook Gaia, Mylène, Lone, Ilse en Maud zich opnieuw zullen laten zien.

De Koppenberg, een nieuwe klim in de vrouwenwedstrijd op 44,6 km van de finish, zal een belangrijk referentiepunt zijn. Het wordt cruciaal om de juiste positie te vinden, zoals in alle Vlaamse wedstrijden. Je moet vooraan zitten om niet opgehouden te worden door andere renners die blijven hangen, zeker op zo’n steile, smalle klim waar de boel dan vast komt te zitten. Volgens mij wordt dit het beslissende punt in de wedstrijd.” 

De Italiaanse Gaia Masetti is een nieuwkomer in de Vlaamse wedstrijden. Vroeger keek ze altijd naar de Ronde van Vlaanderen op tv en ze is enthousiast om nu zelf mee te rijden.

“Het is geweldig om deel uit te maken van deze iconische wedstrijd. Ik herinner me dat ik op tv tijdens de wedstijd de Paterberg en de Koppenberg zag. De renners en rensters moeten er extreme inspanningen leveren en nu ben ik er zelf bij! We hebben al een verkenning gedaan, dus ik ken de beklimmingen. Het wordt ongetwijfeld een intense wedstrijd! Sommige kasseistroken en beklimmingen zijn heel zwaar, maar ik ga mijn best doen, hard werken voor de ploeg en ervoor zorgen dat ook de toeschouwers krijgen waar ze voor gekomen zijn. Al het gejoel en gejuich zal ervoor zorgen dat ik de vermoeidheid niet meer voel.” 

Na een dag van sneeuw ziet het weer in België er voor zondag alvast beter uit. In de namiddag zou het zowat 9 graden worden, met hier en daar wat zon. 

Het vrouwenpeloton start in Oudenaarde om 13.25 uur en de aankomst wordt verwacht rond 17.30 uur, ook in Oudenaarde, na een parcours van 159 km. De wedstrijd is vanaf 15 uur live te volgen op GCN / Eurosport (digitaal) en Sporza.